Klostermølle set fra Gudenåen

Klostermølle

Foto: Hanne Nielsen
Attraktioner
Naturområder
Adresse

Klostermøllevej 48

8660 Skanderborg

Kontakt

Siden reformationen i 1536 har Klostermølle været et samlingssted for mange mennesker. Er du interesseret i historie, er Klostermølle et oplagt sted at tage til.

Klostermølle var i middelalderen et benediktinerkloster, her er er dog kun få rester tilbage i dag. Møllen ligger, hvor Gudenåen løber ud i Mossø.

Munkene byggede dengang en 1,3 km lang dæmning ind i en kanal til at drive et underfaldshjul, hvoraf de anlagde vandmølle og engvandingsanlæg.

I dag ligger der et stort smukt bygningskompleks, der tidligere har været papirfabrik. I 1872 blev møllen ombygget til fabrik med produktion af papirmasse og pap. Som sådan fungerede den indtil 1973, hvor en brand satte en stopper for produktionen. Efter branden købte staten området til fritidsformål. I dag er der naturskole i en af bygningerne.

I de gamle bygninger, kan du finde en lille udstilling bestående af plancher og fortællinger. Det er et stemningsfyldt besøg, hvor du kan høre lyde fra tiden, hvor møllen var aktiv.

I tørreladen kan stadig ses, hvordan pap og papir har hængt til tørre. Et fugletårn er bygget i nordenden af den 100 m lange tørrelade med udsigt ud over Klosterkær og Mossø. 

Der er gratis adgang til alle bygningerne, inklusiv tørreladen og udstillingen.

Du kan også finde en stor lejrplads ved siden af bygningerne. Den bruges især af turister, der sejler på Gudenåen i kano.

Hunde må gerne medtages i snor.

Rundvisninger kan arrangeres på dansk.

Seværdigt især:

Munkenes 1,3 km lange møllekanal, resterne af papirfabrikken, landskabet som sådan med udsigtspunkter, sø og å.

Adresse

Klostermøllevej 48

8660 Skanderborg

Facilities

Afmærkede ruter

Naturskole

Naturvejlederture

Parkeringsplads for busser

Toilet

Vandreruter

Å

Måske også interessant for dig:

Se mere
Sidst opdateret af
Kystlandet: VisitHorsens