Himmelbjerget - myter og mystik

Himmelbjerget byder på mange forskellige spændende ting heriblandt en forrygende udsigt når du når op på toppen. 

Af Esben Hampus

Her møder du et bjerg, der hverken er bjerg, bakke, fugl eller fisk. Men faktisk en dal! Smeltevandet fra istiden dannede nemlig de dybe tunneldale, hvis skrå sider får toppen til at fremstå som et bjerg. Som man faktisk engang troede var Danmarks højeste. Blandt vores mange fjelde, du ved. Pyt i pande! For her er masser af vild natur og fortættet mystik at lade sig omfavne af.

Tag gerne de allermindste med i jeres egen trækvogn, og start fra bredden af den smukke sø. Som, skønt hele sceneriet ser så schweizisk ud, faktisk lyder det stolte danske navn Juel. Lad de små kanutter bruge deres fantasi på stien op ad bjerget, og opdage trolde- og ugleansigter i træerne. I kan også gå og digte eventyr sammen. Måske om de ulvejagter, der fandt sted her i 1700 tallet? Eller om den fæle, fæle (på den fede måde) bjergtrold? Prøv også, om I kan skimte skovhuldren, der måske og måske ikke, bor dybt inde i de mørke slugter.

Okay. Vi ved godt, du kan kende forskel på et agern og et egern. Men hvad nu med alm og asp? Måske ville det være en rigtig god idé at grave en plante app ned i din telefon. For var det ikke også på tide, du lærte at genkende en tyttebærbusk? Som man faktisk kunne engang. Blive et bæredygtigt forbillede for dine teenagere, kanske?

Gå op i det elegante laurbærkrans prydede udsigtstårn. Ånd helt ud. Tag alt ind. Skovholmene i søen, og de fagre enge i det store landskabsbillede. Når I kommer ned igen, kan I for alvor mærke suset fra digterpræsten Blichers folkemøder i midten af 1800 tallet her på hele Danmarks bjerg. Godt nok er det ikke Akropolis. Men også her finder du mange monumenter på din videre færd. Lige fra selveste grundloven. Til mindestenen for danske kvinders valgret.

Fold dine ben ud på de mange vandrestier op, ned og rundt om bjerget. Gå og tale om alting og ingenting med dine venner, måske. Brug lidt voksentid på at dele det, I ellers ikke har tid til. For her er virkelig meditativt og malerisk, når du åbner dine øjne for storheden. Ser de konstant skiftende linjer, og cykler alle nuancerne ind. Lige fra de sortgrønne fyrre til de årstids spejlende løvtræer.

Souvenirbutikken tilbyder både bismarcksklumper og pudsigløjerligheder. Efter at I måske har inhaleret en stor syndig soft ice er det nok blevet tid for småfolk at lege. I Legeuniverset finder I både gynger og vipper og den unikke Lilleput talerstol. Hvor børnene måske får lyst til at holde deres helt eget folkemøde? Vi er sikre på, at du ikke bliver stemt ned. Efter en dejlig dag på Himmelbjerget med isskabt natur og folkeskabt historie.

Vær med i legen på bestigbjerge.dk. 

#himmelbjerget #visitskanderborg #visitaarhusregionen