Hjejlen og Himmelbjerget

Himmelbjerget - vi ses på toppen

Bjerg er måske et stort ord, men i Danmark er 147 meter MEGET højt, og Himmelbjerget er én af landets allermest populære attraktioner.

Himmelbjerget - Danmarks bedste udflugtsted

Himmelbjerget ved Ry har det hele, når man når toppen:
- en enestående udsigt over søerne og bakkerne, et magisk landskab, som giver ro i sjælen på alle årstider
- en fascinerende historie om demokratiets fødsel. Her stod en del af den kamp, som gav Danmark folkestyre. I folderen "Himmelbjerget" kan du læse om de mange historiske begivenheder og souvenir traditionerne på Himmelbjerget
- en flot legeplads: Himmelbjergets legeunivers. Her er sjov og leg for glade børn. Prøv f.eks. den sjove rutchebane der er bygget som et lille Himmelbjergtårn. 
- en masse sjov: næsten hver dag i juli arrangeres Himmelhop med musik, leg og rollespil for børn. Og torsdag aften mødes vi lokale med alle vores gæster til fællessang under åben himmel
- Skovene syd for selve bjerget gemmer på endnu flere fantastiske udsigtspunkter og gode muligheder for at komme væk fra de livlige besøgsområder. Se Naturstyrelsens markerede vandrestier i folderen Himmelbjerget, Sletten og Slåensø. Ønsker du en alternativ rute til at bestige Himmelbjerget fra foden henviser vi til: BestigBjerges rute

Du kan den dag i dag stadig tage turen med en af Hjejlebådene, som det har været skik siden 1861. Hjejleselskabet sejler fortsat tusindvis af turister mellem Silkeborg, Himmelbjerget og Ry. Fornemt er det at ankomme med en af Hjejle-flådens både ved bjergets fod – og så bestige det fra søsiden. Se sejltiderne på www.hjejlen.com. Slå jer ned på plænen og kig lige op i Himmelhimlen, eller tag del i løjerne på sommerens børnefestival Himmelhop.

Hvis man er vild med natur og skønne vandreruter, så vil vandreturen Himmelbjergruten, rundt om søerne, absolut være at anbefale. I Søhøjlandet har vi mange smukke ruter. Find inspiration til nye naturoplevelser og til den næste cykel- eller vandrerute.

Himmelbjergtårnet 

Himmelbjergtårnet, der er 25 m højt, er rejst som minde over kong Frederik d. 7, der d. 5. juni 1849 gav det danske folk dets frie forfatning. Læs mere om tårnet her.

Det koster 10 kr. at komme op i Himmelbjergtårnet, hvorfra der er en smuk udsigt ud over Søhøjlandet. I tårnet kan der også købes souvenirs og Himmelbjergstokke. 
Børn under 5 år kommer gratis op i tårnet. Grupper over 20 personer får grupperabat. Himmelbjergtårnets åbningstider finder du her.

Turistinformation 

Stik også lige næsen ind i turistinformationen i Bjerghytten. Her kan du nemlig få noget at vide omskattejagter… både på gammeldags maner og på smartphonen. Og har du lyst til at vide mere om alle de ærkedanske beretninger, der knytter sig til Himmelbjerget, så hjælper vi gerne med, at du får historien lige i øret med hjælp fra de mange QR-koder der er at finde på Himmelbjerget. 

Historien om Himmelbjerget

Himmelbjerget blev frem til midten af 1800-tallet opfattet som Danmarks højeste punkt. Med sine 147 meter over havet er det sagnomspundne Himmelbjerg bestemt også en imponerende kæmpe, og den får tilføjet bjergromantik af den stejle bakke ned mod den smukke Julsø. Selve navnet Himmelbjerget optræder på skrift allerede i begyndelsen af 1700-tallet, hvor der blev afholdt en dramatisk ulvejagt på bjerget. Det er altså et gammelt lokalt stednavn og ikke en romantisk betegnelse indført af de første turister. 

Himmelbjerget har gennem generationer været et yndet udflugtsmål og allerede i slutningen af 1830’erne gjorde digterpræsten St.St. Blicher bjerget berømt som rammen om sine folkemøder. Nu om dage mødes folk stadig på bjerget for at hylde demokratiet og grundloven. F.eks. holder Hotel Democracy grundlovsfester hvert år d. 5. juni. Landskabsmalerne udbredte kendskabet til stedets herligheder gennem deres skildringer af bakker, skove og udsigter. Siden kom ølboder, pavilionner, hotel, iskiosker og souvenirbutikker til – og biler ikke at forglemme.

Ved at studere mindestenene på Himmelbjerget kan man også få indsigt i, hvordan Det danske Riges Grundlov blev til – og endda få historien lige i øret som en podcast. Læs og hør f.eks. mere om St. St. Blicher og hans mindesmærker på Himmelbjerget her. Eller læs mere om Kvinde Egen som blev plantet i 1915.  

Himmelbjerget er i dag et af de mest besøgte udflugtsmål i Danmark. Flere hundrede tusinder kommer hvert år kørende, sejlende, cyklende eller vandrende til bjerget.  

Godt at vide..

Adressen til Himmelbjerget:

Når du skal finde Himmelbjerget og parkeringspladsen, så kør efter:
Himmelbjergvej 20
8680 Ry

Åbn i Google Maps
Adresse

Koordinater

Længdegrad : 9.685135

Breddegrad : 56.104407