På motorcykel i Søhøjlandet

Søhøjlandet er noget nær perfekt motorcykelterræn, mener Ivan Damborg. 

Veje, der snor sig op og ned ad bløde bakker, i varieret landskab med løv- og nåleskove, hedestrækninger og masser af kig til vand. Ivan Damborg fortæller ikke kun om landskabet. I løbet af sommeren arrangerer han motorcykelture rundt i Søhøjlandet for grupper og firmaer. Læs mere på hans hjemmeside www.damborg.org.

Turene er normalt på 80 til 100 kilometer, men her er en lille smagsprøve oplevet fra bagsædet af Ivan Damborgs Suzuki DL 650 V-Strom.

Masser af vand
Turen begynder midt i Ry, tæt ved stationen. Vi kører ud af byen ad Klostervej og får snart et af de mange vandkig. Til højre ligger Gudensø, skabt af dæmningen ved Ry Mølle, som bremser Gudenåens løb.
Vejen ender i et T-kryds, hvor vi kan dreje til højre mod ruinen af Øm Kloster, som gav vejen dens navn. Ivan Damborg vælger vejen til venstre og snart snor vi os gennem landsbyen Boes.

Et par kilometer længere fremme, i Alken, drejer vi til højre. Nu kan vi for alvor se vand. Landets tredje største sø, Mossø, strækker sig ud i landskabet mod vest.

Så kommer bakkerne

Vi har allerede set meget af det, der har givet området første det af navnet: Søhøjlandet. Bakkerne mangler, men det kommer. Ved Fuldbro Mølle krydser vi hovedvejen, og så går det opad. Motoren får lov at arbejde, mens vi nærmer os landsbyen Ejer og målet for det første stop, Ivan Damborg har valgt: Yding Skovhøj. 
Udsigten fra bakketoppen mod nord og vest, må være blandt landets bedste. Under os kan vi se skov, marker og landsbyer med hustage og kirketårn. Vi forlader den storslåede udsigt og kører til Voerladegård, hvorfra det går ned ad bakke ad en vej, der er hegnet ind af høje løvtræer.

Nyd udsigten og madpakkerne
Gennem kommunikationsanlægget, som hjelmene er forsynet med, fortæller Ivan Damborg, at forenden af bakken ligger et af de andre steder, han gerne bruger som raste på sine ture. Klostermølle er et godt sted at nyde udsigten og madpakkerne samtidig med, at man kan kigge lidt på den 90 meter lange tørrelade i træ, som minder om dengang, der blev producerede man træmasse og pap på stedet.

Den smukke gamle 90 meter lange tørrelade på Klostermølle

Igen kommer vi til et T-kryds. Vejen til højre går mod Gl. Rye, men Ivan Damborg svinger Suzukien mod venstre i retning af Sdr. Vissing. Der kommer vi til, men ikke den direkte vej. Vejen slår et skarpt sving til venstre og går op ad mod en top, hvor fem veje mødes. Vi kører ad krogede veje mod Addit, som ligger tæt på vejen mellem Horsens og Silkeborg.

I et roligt tempo
Igen vælger Ivan Damborg den brede, lige, men trafikerede hovedvej fra og tager i stedet en mindre vej mod Sdr. Vissing. Det går op og ned, vejene snor sig, og det er lige præcis derfor, at motorcyklisten Ivan Damborg godt kan lide at køre i Søhøjlandet.

- Fordi vejene snor sig så meget, foregår det hele i et roligere tempo, end mange andre steder, siger han.

Fra Sdr. Vissing slår vi en sløjfe og kører mod Gl. Rye. Vi kommer igen ind i krydset med de fem veje og kører et kort stykke den modsatte vej af, hvad vi gjorde for nogle minutter siden.

Vi kører gennem fladt hedelandskab og igennem skønne skovarealer

Flyveplads og flygtningelejr
I stedet for at dreje tilbage mod Klostermølle, kører Ivan damborg gennem T-krydset. På venstre hånd har vi snart et fladt hedestykke, som egentlig er værd at udforske. Mellem træer og buske finder man stadig rester af den tyske flyveplads, som lå her under Anden Verdenskrig. Til gengæld er alle spor forsvundet af den flygtningelejr, som efter krigen blev rejst på arealet.

Vi passerer Salten Å og triller gennem Gl. Rye. Inden vi når den højest beliggende del af den langstrakte landsby, hvor man blandt andet finder middelalderkirken, svinger Ivan Damborg til venstre ind på en af de strækninger, som bagsædepassageren holder allermest af.

En ny tur i rutsjebanen
De første stykke mod Salten er langt og lige, men så begynder en tur ny tur i rutsjebanen. På en strækning på lidt under ti kilometer er hele Søhøjlandet samlet. Efter et kig til Salten Langsø går det op og ned gennem løv- og nåleskov. Her er som Ivan Damborg og nu også hans passager kan lide det: Masser af sving og bakker, der tilsammen sikrer en stille og rolig kørsel.

I Salten er vi igen tæt på Horsens-Silkeborgvejen, og endnu en gang vælger vi en anden rute med sving, bakker og herlig natur.

God udsigt fra bagsædet
Som uerfaren med at køre motorcykel lægger man mærke til en ting. Fra bagsædet på en Suzuki er udsigten langt bedre end fra passagersædet i en bil. Bag nogle buske går en flok køer. Havde vi taget turen i bilen, ville vi kun have set buskene.
Solen står lavt, men de sidste golfspillere slår stadig til bolden på banen ved Bakbjergvej. Kort efter rammer vi Rodelundvej, og Ivan Damborg gasser op til 80 km/t, som er farten de sidste stykke ind til Ry.

Ved startstedet er det farvel og et stort tak for turen. Det har været en herlig oplevelse.

Varme hilsner fra bagsædepassageren journalist Bjarne Jensen. 

 

Del denne side

Kort over ruten

Klik på linket og se kort over den rute Ivan og Bjarne kørte. 

Madpakkehuse

Undervejs på turen kan det være rart at gøre holdt og spise den medbrage mad eller trække termokanden frem. Søhøjlandet har flere dejlige madpakkehuse - til fri afbenyttelse.

Kaffepause på toppen

Gør holdt på Danmarks tag - Ejer Bjerge  og køb kaffen og kagen i Møllehjulet. Der er åbent i sommersæsonen. 

Et andet skønt kaffepause-sted er Himmelbjerget. Her kan kaffen købes på Hotel Himmelbjerget eller Hotel Julsø. Er man mere til is og pølser, så er kioskerne klar med dagens tilbud. 
Møllehjulet på Ejer Bavnehøj 

Oplev også....


På turen kommer man forbi eller tæt på nogle af områdets attraktioner. Besøg f.eks. Øm Kloster Museum, hvor munkene boede helt frem til reformationen.

Eller gør en lille omvej og besøg den smukke kirke i Sdr. Vissing. Lige inden for døren kan man se Dronning Toves runesten. Dronning Tove var Harald Blåtands anden hustru.  

Også Kirken i Gl. Rye er et besøg værd. Kirken kan ses "viden om" og er meget karakteristisk med kirketårnet der står adskilt fra kirken, for at markere hvor stor kirken oprindeligt har været.

Museet på Gl. Rye Mølle er også et oplagt besøgsmål. Her kan man se udstillinger om glasproduktion, Himmelbjergsouvenirs og ikke mindst, om flyvepladsen og flygtningelejeren i området ved Salten Langsø.  

Ivan Damborg - MC fører

Ivan Damborg elsker sin motorcykel og trækker gerne i MC-tøjet og køre på tur rundt på de snoede og bakkede småveje i Søhøjlandet. 

Ivan arrangere motorcykelture for klubber og firmaer, så kontakt Ivan, via hans hjemmeside, www.damborg.org, hvis jeres næste tur skal være i Søhøjlandet'