Kulturhistorie i Søhøjlandet

En rejse gennem krig og fred i Søhøjlandet

For årtusinder siden slog stenaldermennesker sig ned ved åerne og søerne i Søhøjlandet. I jernalderen var Illerup Ådal og Alken Enge skueplads for store slag og ofringer, og i vikingetiden blev ”kongens betroede mand” stedt til hvile i Hørning. I middelalderen byggede munkene deres klostre her, og i renæssancen opførte kongen sit slot på slotsbanken i Skanderborg. Under enevælden talte Blicher om folkestyre på Himmelbjerget, og under 2. Verdenskrig satte Luftwaffe sine spor i landskabet.

Alle historierne bliver levende, når I besøger Museum Skanderborgs afdelinger. Mød eksempelvis ”munkene” på Øm Kloster, og lad børnene blive museumsdetektiver. Lyt til beretningerne om demokrati på Himmelbjerget, og se udstillingerne på Gl. Rye Mølle. 

Vandring mellem klostre
Ro, fordybelse, nærvær, natur og kultur. Lad ordene synke ind, og tilsæt så en dejlig seng og et lækkert måltid mad. Det er ingredienserne til en skøn Klostervandring i Søhøjlandet.
Tag på en dagstur, eller book overnatning og aftensmad på en af rutens hyggelige kroer (se kortet).
Veng Kloster (bygget i slutningen af 1000-tallet og et af Danmarks ældste) var oprindeligt et Benediktinermunkekloster, som senere blev overdraget til cisterciensermunke. I dag står kirken tilbage og er Danmarks ældste stående klosterkirke.
På Øm Kloster (opført 1172 og nedrevet 1561) kan I se ruinerne af det monumentale kloster, som cisterciensermunkene opførte ved Mossøs bred. På klostertomten er der i dag museum med udstilling, levende formidling, herbarium og butik. I weekenden den 19.-20. august afholdes den spændende og begivenhedsrige klosterfestival.
Voer Kloster (formentlig opført midt i 1100 og nedrevet 1561), nu kendt som Klostermølle, tilhørte Benediktinerordenen, som udnyttede beliggenheden ved Gudenåen og Mossø til at opføre en vandmølle.I nyere tid har der været produktion af papmasse på stedet, og i dag er der et fint formidlingscenter
med adgang til bl.a. den gamle tørrelade.

Er du også interesseret i kunst, kunsthåndværk og gallerier, så lad dig inspirere her og se nogle af de kunst-muligheder, der er i Søhøjlandet.
Kunsthåndværk og gallerier i Søhøjlandet. 

Del denne side

Alken Enge og Illerup Ådal

I jernalderen var Illerup Ådal og Alken Enge skueplads for store slag og ofringer.
Læs mere om Alken Enge her.
Læs mere om Illerup Ådal her.

 

Museum Skanderborg og Vestermølle

Museum Skanderborg har ansvaret for den samlede kulturhistorie i Skanderborg kommune.
Museet omfatter fem museer og seks arkiver.
Den samlede administration ligger på Adelgade i Skanderborg.
Se museets afdelinger her. Og læs også om Vestermølle, hvor du kan lære alt om landbrugskultur i Danmark. 

Skanderborg Bunkerne

I skoven ved Skanderborg er der spor efter det tyske Luftwaffes hovedkvarter i Danmark under 2. verdenskrig. Fra februar 1944 og frem til maj 1945 havde den tyske besættelsesmagt beslaglagt Skanderborg Dyrehave. Læs om Skanderborg Bunkerne her. 

Krig og fred i Søhøjlandet

Tag med på en kulturhistorisk tidsrejse fra stenalder til nutidigt demokrati.
Læs mere om krig og fred i Søhøjlandet. 

Læs hvad bloggerne skriver om Skanderborg

SHINIMICHI består af to bloggere fra Danmark, Sheena Rasmussen og Michelle Rasmussen. Et tvillingepar med en utrolig eventyrlyst som tager de smukkeste billeder af de mange fantastiske oplevelser de har rundt omkring i verden.
En (historisk, red.) gåtur gennem Skanderborg