Genforeningstårnet på Ejer Bavnehøj

Genforeningstårnet

Foto: Per Bille

Det store Genforeningstårn på Ejer Bavnehøj er rejst til minde om Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920.

Tårnet består af en dobbelt triumfbue vendt mod alle verdenshjørner og er tegnet af arkitekt Jens Laustsen. Mod syd er en buste af Kong Christian 10. Der går en historie på, a

Genforeningssten og tårn

Efter genforeningen i 1920 skyllede en genforeningsbølge over lande hvor hundredvis af genforeningssten er rejst i spontan glæde over afstemningsresultatet. Stenen på Ejer Bavnehøj vejer 13 tons og stammer fra en mark tre km syd for højen. Godt 100 frivillige plus et forspand på otte heste – udlånt af lokale bønder på skift – sled og slæbte i dagevis, før stenen nåede sit bestemmelsessted. Og så endelig, en råkold decemberdag i 1920, var sten og inskription klar til at blive afsløret:

HER ER JEG SAT SOM BAVTASTEN

DE SØNDERJYDER TIL ÆRE

DANSKE DE VAR, OG DANSKE DE BLEV

OG DANSKE VILDE DE VÆRE

Men en sten var ikke nok for Aktieselskabet Ejer Bavnehøj. Man ønskede at rejse et tårn som nationalt mindesmærke for genforeningen og grænsesagen på landets højeste punkt.

Det lykkedes og i 1924 stod Genforeningstårnet færdigt. Mod syd bærer det inskriptionen "NORDSLESVIG GENFORENET MED MODERLANDET" og mod nord "REJST AF DET DANSKE FOLK".

Læs mere om Sønderjyllands genforening med Danmark og Genforeningstårnet her: Sønderjyllands genforening med Danmark - Ejer Bavnehøjs Venner (ejer-bavnehoj.dk)

Genforeningsten Ejer Bavnehøj

Foto:Per Bille

Kom til tops i Genforeningstårnet

Udsigten fra toppen er storslået - ikke mindst fra det 12,5 meter høje genforeningstårn. Et enestående morænelandskab, der blev skabt i sidste del af tredje istid, bugter sig syd for Ejer Bavnehøj. Øvrige kendte højdepunkter i "Ejer Bjerge" er Møgelhøj, Lindbjerg, Kvejnbjerg og selvfølgelig Yding Skovhøj. Her er den østjyske israndslinje meget tydelig. I klart vejr kan man se helt til Samsø og Lillebæltsbroen.

Det koster kr. 5,- at bestige tårnet og nyde udsigten, men det er tilladt at lægge mere i pengekassen ved tårnets fod. Tager du elevatoren, koster det kr. 20,- tur/retur. Indtægterne går ubeskåret til vedligeholdelse af tårnet. Toiletterne er åbne fra kl. 8.00 til 22.00 året rundt. 

En langtrækkende kikkert er opstillet på tårnets top i turistsæsonen, og der er sigtelinjer i alle retninger. 

Genforeningstårn

Foto:Per Bille

Del dine oplevelser med os #danmarkssmukkeste :

Andre sider

Nyttige links

Møder

Skanderborg © 2024
Danish